ensimmäinen hiilipiirrokseni uudessa koulussa

Tutustumisilta
 to 25.8.2011

Saavuin Alfa-Artin maalausluokkaan aurinkoisena iltapäivänä mieli täynnä uuden odotusta.  Meitä momuykkösiä (monimuoto-opiskelijoita) oli paikalla kaikki kaksitoista.  Lisäksi salissa oli kakkoskurssiryhmä ja kolme opettajaa.  Istuimme ringissä ja kakkoset aloittivat esittäytymisen kertomalla ensimmäisen vuoden tuntemuksistaan.  Antoisa vuosi, paljon kotitehtäviä, hyvä opetus, mukava ryhmä, tässä päällimmäiset kommentit. 

Koulun perustaja taidemaalari Eila Ekman-Björkman kertoili koulun historiasta ja tulevista opinnoistamme sekä esitteli paikalla olevat opettajat.  Taidemaalari Irina Schuvaloff opettaa meille piirustusta ja kuvataiteilija Marina Yannopoulous öljyvärimaalausta.  Lopuksi me untuvikot saimme kertoa taustoistamme. 

Esittelyn jälkeen Irina otti meidät siipiensä suojiin ja kävi kanssamme läpi syksyn lukujärjestyksen.  Samalla saimme opiskelijakortit.  Ryhmässämme on yksitoista naista ja yksi mies - siis normaalijakautuma.  Olin iloinen, että meitä senioreita on monta.  Ja erityisen iloinen olin siitä, että ystäväni Mari innostui myös hakemaan kouluun - ja pääsi.

Piirustusharjoitukset alkoivat
pe 26.8.2011

Perjantaina pääsimme tosi toimiin.  Meillä oli pitkä päivä, aamuyhdeksästä iltakuuteen.  Irina laittoi piirustusluokkaamme kaksi asetelmaa, jotka piti toteuttaa hiilellä 50 x 70 cm koossa litoposterpaperille.  Ensimmäinen työni on otsikkokuvassa.  Kritiikissä sain kiitosta sommittelusta, joskin taustakangas oli liian keskellä.  Valööriasteikko olisi saanut olla monipuolisempi.  Tiedän että se tulee olemaan haasteeni jatkossakin.


ensimmäinen kritiikkikatselmus veti ilmeet vakaviksi

Ruokatunnin jälkeen aloitimme lyijykynäharjoituksen, jossa kukin valitsi itselleen kumolla olevan esineen.  Harjoitusta jatkettiin lauantaina.  Loppukatselussa esineet leijuivat hauskasti seinällä.


leijuvia esineitä - kritiikissä Irina kommentoi, että ne ovat hyviä esinetutkielmia

Piirustusharjoitukset jatkuivat
la 27.8.2011

Lauantaina saimme uuden asetelmatehtävän.  Koska ensimmäisessä työssämme tausta osoittautui hankalaksi, Irina kehotti meitä piirtämään esineet hiilellä vain ääriviivoina ja keskittymään taustan tekemiseen.  Tehtävä oli vaikea.  Minun työssäni kankaan laskokset olivat niin jäykät, että jätän kuvan armeliaasti julkaisematta..  Iltapäivällä esineet jatkoivat leijumistaan.

"Tänään piirrämme kahvinkeittimen"
su 28.8.2011

Onko kukaan aikaisemmin piirtänyt kahvinkeitintä? Irina kysyi sunnuntaiaamuna.  Ei ollut.  Illalla olimme kokemusta rikkaampia, kun jokainen väkersi lyijykynillä omaa kojettaan.  Minä käytin kumini lähes loppuun, sillä mittasuhteiden saaminen oikeiksi ei ollutkaan mikään pikkujuttu.  No, kritiikissä Irina sanoi, että minun keittimeni on oikein uljas ja koneen oloinen, joten puurtaminen kannatti.  Itse olin tyytyväinen lasin heijastuksiin kannussa sekä komeaan sähkötöpseliin.


kahvinkeittimeni ei häpeile olemassa oloaan

Loppukritiikissä kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että viikonloppu oli antoisa ja rankka ja opettavainen.  Kotitehtäviksi saimme samantapaiset aiheet, joita jo harjoittelimme.  Piirrä lyijykynillä pöytäasetelma ja hiilellä kumollaan oleva laatikko, josta pursuaa tavaroita.  Aikaa meillä on kuukausi, joten eiköhän tässä jotain synny.  Väliviikoilla meillä on maanantai-iltaisin elävänmallin piirustusta ja keskiviikkoiltaisin öljyvärimaalauksen alkeita.  Hauskaa.
Lena, tarmokas koululainen