kotitehtävä "kenkiä tilassa" on hiili- ja lyijykynätyö 50 x 70 cm koossa

pe 18.11.2011
kotitehtävien kritiikki ja hullutteleva asetelma

Aloitimme jo tuttuun tapaan kotitehtävien katselmuksella.  Irina oli tällä kertaa kriitikkovuorossa.  Aiheina olivat "kenkiä tilassa" hiili- ja lyijykynätekniikalla sekä "interiööri" kuivapastelliliiduilla.  Irina piti kengistäni.  Hän kiitti, että ne ovat taitavasti piirretyt ja mielenkiintoiset, koska kengät ovat keskenään erityyppiset.  Tausta oli hänen mielestään liian pelkistetty.  Hän mietti, että vasen yläreuna voisi toimia hyvinkin tummana.  Sitähän pitää kokeilla, sillä työtä voi helposti jatkaa.

 
kotitehtävä "interiööri" on toteutettu kuivapastelleilla

Interiöörini sai kiitosta sävyjen rikkaudesta ja värien kauniista kuljetuksesta kuvapinnan yli.  Moitteita tuli siitä, että olin ahtanut kuvaan aivan liikaa tavaraa.  Puolustauduin, että kotona ovat kaikki nämä elementit ja lisääkin vielä.  "Pelkistä, kaikkea ei tarvitse maalata", Irina ohjeisti.  Näin se vain on, että kotona sokeutuu ja haluaa tehdä turhankin tarkasti kaiken mitä näkee.  "Sinun kannattaisi hakeutua vähemmän tuttuun paikkaan maalaamaan", Irina kiteytti.  Hän myös kysyi "Sinä, joka usein onnistut, tunsitko nyt ärtymystä kritiikistä?" Mietin sitä ja myönsin nöyrästi, että kaukaa katsoen kuva on todellakin ahtaan tuntuinen.  Hyvä ohje on, että kaikkea mitä maalaa, pitäisi muistaa katsoa vähän väliä kaukaa.  Ehkä minä vielä opin.

 
simpukoita innoituksen lähteinä

Iltapäivällä Maarit halusi kuulla tuntemuksiamme kuluneesta syksystä.  Lähes kaikki olivat kokeneet opetuksen erinomaiseksi, mutta ajankäytön ongelmaksi.  Varsinkin ne kurssitoverimme, jotka ovat vielä työelämässä, ovat kovilla.  Mutta tunnollisia olemme kaikki ja ahkeria.  Sen ovat opettajammekin huomioineet.  Maarit antoi meille iltapäivätehtäväksi hauskan asetelma-aiheen.  Saimme ottaa yhden esineen kerrallaan ja piirtää sen isolle litoposterille tai väripaperille joko hiilellä tai kuivapastelleilla.  Tavoitteena oli täyttää kuva-ala esine kerrallaan ja tehdä niistä kiinnostava sommitelma.  Kokoja sai liioitella ja kuvakulmia sai toteuttaa suunnasta kuin suunnasta.

la 19.11.2011
asetelmamaalaus jatkui
luento ja keskustelu sommittelusta ja väriopista
 


merikuvassani on simpukoita, merilehmiä ja sorminukkeja

Lauantaina ja sunnuntaina Marina jatkoi kanssamme.  Eilen aloitettu työ oli kaikilla kesken.  Olisin halunnut kuvaani merihevosia, mutta niitä ei koulun asetelmatarvikkeista löytynyt.  Onneksi hyllyllä oli korillinen sorminukkeja.  Bongasin niistä merilintuja ja iloisen sammakon.  Eläinteema alkoi sympaattisesta pehmolelusta, jonka nimesin merilehmäksi.  Yhteisessä katselmuksessa sain kiitosta humoristisesta otteesta.  Myös sommittelu oli kunnossa.

Se oli päivän teema.  Marina piti meille kelpo luennon aiheesta.  Iltapäivän kevennyksenä saimme valita koulun korttilaatikoista esimerkkikuvat hyvästä ja huonosta sommittelusta.  Niistä virisi päivän päätteeksi vilkas keskustelu.


esimerkkikuvani hyvästä sommittelusta (vasen) ja huonosta sommittelusta (oikea)

Perusteluina korostin hyvässä sommittelussa tilan tuntua ja niukkaeleistä mutta toimivaa värien käyttöä.  Huonossa sommitelmassa on mielestäni liian jäykkä ja tylsä asetelma, jota rautalanka ei paranna.

su 20.11.2011
abstrakti piirros Kandinskyn hengessä


"samurai" - liikettä, valöörejä ja villiä menoa - inspiraatiomallikuva löytyy vasemmasta yläkulmasta

Sunnuntaipäivän haasteena oli tehdä abstrakti hiilipiirros Wassily Kandinskyn hengessä.  Kaikki tarttuivat ennakkoluulottomasti hiileen ja lähtivät luomaan jotain uutta.  Minua innoittivat kaarevat linjat ja keskellä kuvaa oleva hahmo, jonka nimesin oitis samuraiksi.  Jonkinlainen esittävyys helpotti kuvan rakentamista.  Katselussa piirrokseni oli rivin hännillä.  "Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä katsomme vielä Leenan työn",  Marina kiitti.  Olin oikein hämmästynyt lopputuloksesta, joka syntyi pikku hiljaa palasten summana.  Sitä pystyy tekemään tehtävän kuin tehtävän, kun opettaja hyvin ohjeistaa.  

Syksyn viimein lähiviikonloppumme päättyi pullakahviin kynttilöiden valossa.  Summasimme yhdessä kakkoskurssilaisten kanssa tunnelmia, jotka olivat kovasti positiivisia.  Nyt itse kukin pääsee joululomalle ja joulutehtävien pariin.  Niistä kerron myöhemmin.  Minä lennähdän heti huomenna kolmeksi viikoksi Aasian aurinkoon keräämään voimia.  Kurssitoverit tapaavat vielä viikon kuluttua oppilastyönäyttelyn merkeissä.  Tervetuloa kaikki taiteen ja taideopiskelun ystävät katsastamaan livenä syksyn töitämme!
Lena, melkein joululomalla 

Sain ystävältäni Marilta raportin näyttelystä sähköpostiviestinä suoraan Balille.  Hän oli käynyt äitiään katsomassa Raumalla ja kirjoitti tunnelmakuvia heti matkan jälkeen:
 
Palasin sunnuntai-iltana läpi myrskyn ja pimeyden Helsinkiin ja sitten olikin maanantai ja Alfan näyttelyavajaiset. Tömäytin itseni sinne tarjoilemaan kuten kutsu kuului. Olihan siellä runsaasti töitä sekä Galleria kolmannessa kerroksessa että koulun molemmissa huoneissa. Pikkutyöseinä alakerrassa oli hauskan näköinen ja sisälsi nähdäkseni muidenkin kuin meidän ryhmän töitä. Sinun pikkutauluistasi toinen oli mukana, samoin minun.
 
 
minun pikkutyöni on alarivissä keskellä
 
Alakerrassa ei meidän muita töitä ollut. Ylhäällä oli runsaasti öljytöitä isossa salissa pääosin kakkosilta ja kolmosilta, mutta myös muutama meiltä. Sinun kukkataulusi oli myös esillä. Piirustukset oli sijoitettu pieneen huoneeseen, osin seinille ja osin tasoille. 
 
Yleisöä avajaisissa oli kohtuullisesti muttei tungosta syntynyt. Paikka tyhjeni puoli kahdeksan mennessä. Kyllä teillä siellä on mukavampaa. Yritän liittää pari kuvaa mukaan jos onnistun. Yritin ottaa kuvaa sinun taulustasi näyttelyssä, mutta kortti täyttyi ja jouduin pulaan.
Love Mari