kritiikkitehtävät menivät läpi
 
Toukokuun lähiopetusjakso sattui tiukkaan saumaan.  Palasimme lähes kolmen viikon lomamatkalta Koh Samuilta torstaina ip.  Perjantaiaamuna 18.5.2012 olin aamuvirkkuna koululla, sillä neljän tunnin aikaero toimi sopivasti oikeaan suuntaan.  Irina piti sekä kritiikin että opetti meitä koko viikonlopun.
 
Jännitin, millaista palautetta pikaisesti maalaamani kaupunkikuvat saavat.  "Kauniita maalauksia, mutta vähän keskeneräisiä", Irina kommentoi.  Hän piti parhaana mustalle pohjalle maalaamaani kuvaa.  Olin itsekin samaa mieltä.  Yllätyin, kun Irina kritisoi palettiveitsen käyttöä.  Hänen mielestään vasta kakkoskurssilaiset saavat ruveta kokeilemaan sen mahdollisuuksia.  Marina puolestaan antoi meille kaikki vapaudet.  Hei opettajat, vähän yhdenmukaisempaa linjaa! 

Sain myös palautetta siitä, että taivas ja rantatalot olivat liiaksi samansävyisiä.  "Yritin tavoitella kreikansineä ja kreikantunnelmaa", puolustauduin.  Irina oli sitä mieltä, että pitäisi valita aiheita, jotka eivät ole liian henkilökohtaisia.  Tässäkin asiassa olen eri mieltä, sillä tottahan toki intohimo kohteeseen tekee siitä kiinnostavan.
 
 
Edgar Degas: Absintti
 
Iltapäivällä Irina piti oikein ansiokkaan luennon impressionismista.  Meillä oli kotitehtävänä syventyä oman valinnan mukaan yhteen heistä.  Minun valintani oli - kiitos ballerinojen - Edgar Degas.  Suosikkimaalaukseni on ollut pitkään hänen hurmaava teoksensa "Absintti".  Sain sen aikoinaan postikorttina Ranskassa au pairina vaikuttaneelta pikkusiskolta Janelta.

 

kevätsävyjä
 
Diakuvien innoittamina siirryimme loppupäiväksi ulos maalaamaan.  Puuskainen tuuli heitti kevyet kenttätelineet välittömästi nurin.  Annalan kartanon maisema innoitti vihreydellään.  Minä käytin akryylivärejä, joka oli virhevalinta, sillä värit sammuivat pahemman kerran.  Jos olen oikein reipas, jatkan töitä kesän aikana öljyväreillä.
 

lisää kevätsävyjä

Lauantaina meillä oli ulkomaalauspäivä.  Jatkoimme Annalan kartanon maisemissa, koska useimmilla oli eilen aloitettu työ kesken.  Niin minullakin.  Yritin maalata kukkakedon yläpuolelle talon kivijalkaa.  Siihen oli sementtiin upotettuna luonnonkiviä.  Maalauksen yläreunassa ne näyttivät ilmapalloilta. 

 

kivijalkakuva ei vaan ottanut onnistuakseen

Eli hommasta ei tullut yhtään mitään, vaikka Irina kävi kannustamassa moneen kertaan.  Joskus joku juttu ei vaan onnistu.  Katselussa olin aika masentunut.  Irina lohdutti, että teit kuitenkin kaksi ilmavaa maalausta. 
 
 

sunnuntaina oli alastonmallipäivä
 
Kevään viimeinen mallimaalauspäivä oli auvoinen.  Aurinko paistoi ja taideluokka oli tunnelmaa täynnä.  Koululla on tehty uudelleen järjestelyjä.  Nyt tuntui, että tila meidän ja kakkosryhmäläisten kanssa ei riittänyt.  Irina järjesteli maalaustelineitämme pitkään ennen kuin kaikilla oli näköyhteys divaanilla lepäilevään malliin.  Päivä vilahti nopsaan.  Katsastimme iltapäivällä kaikkien työt.  Irina oli kovasti positiivisella tuulella, sillä hän löysi kehitystä lähes kaikkien maalauksista.  Myös minun.  Sain kuulla, että neitoseni oli taitavasti maalattu, mutta tausta olisi kaivannut lisätyöstöä.  No, siitäpä selvitään ihan ilman malliakin.
 
Nyt meillä on vain kolme viikkoa aikaa seuraavaan lähiopetusjaksoon.  Ja kolme uutta öljyvärimaalausta kotitehtävinä.  Siis ei vieläkään kesälomaa ja muutto painaa päälle.  Kääk.
Lena, kesätyöläinen