neuvonpitoa taideluokassa ennen tositoimiin ryhtymistä

 
ma 11.6.2012
Maarit järjesti kesälomamme iloksi viiden päivän kurssin, jossa maalaamme vanhojen mestareiden tapaan, mutta käytämme nykyajan mahdollisuuksia värien kuivumisen nopeuttamiseksi.  Se tarkoitti esimerkiksi "maalaushyytelöä", joka kuivattaa öljyväriä siinä määrin, että ehdimme viikon aikana maalata töihimme usean kuultavan kerroksen.

Päivä alkoi kuvien katselulla.  Maaritilla oli herkullisia kukkakuvia, joista saimme valita mieleiset mallikuvat.  Olimme pohjustaneet kankaat okralla, joka kauniisti kuulsi ensimmäisten maalipintojen alta.  Minä odotan kovasti, että saan viikossa sellaisen tietopaketin, että pääsen kokeilemaan tekniikka ihan omiin aiheisiin.
 

ensimmäinen kukkamaalaus ensimmäisen maalauspäivän jälkeen

 
ti 12.6.2012
Oli hauska jatkaa maalaamista, kun ensimmäiset väripinnat ehtivät kuivua yön aikana.  Minä tein uusia kerroksia kukkatyöhöni.  Myös eilen aloittamani tulppaanit edistyivät.  
 

mallikuvat
 

oma versio tulppaaneista osoittautui yllättävän vaikeaksi
 

kukkatyö edistyi toisena maalauspäivänä näin pitkälle

 
ke 13.6.2012
Helsinkiin saapui kesä.  Maalasimme ikkunat avoimina.  Kukkatyöni sai lisää yksityiskohtia.  Olin itsekin hämmästynyt, miten eläväksi se muuttui työstämisen tuloksena.  
 

kukkamaalaus kolmantena maalauspäivänä

 
Jatkoin myös tulppaanien parissa.  Olin jo vähällä luovuttaa, kun työ ei edistynyt.  Onneksi Maarit antoi hyviä neuvoja.  Tässä tämän päivän edistys:
 

tulppaanit toisen maalauspäivän jälkeen
 
Maalausviikkoon on sisältynyt myös kulttuuria.  Kävin eilen ystäväni Liisan kanssa kiertämässä Helen Schjerfbeckin näyttelyn Ateneumissa.  Kävimme katsastamassa hänen töitään yhdessä myös edellisessä suurnäyttelyssä tasan 20 vuotta sitten.  Oli ilo nähdä, että maalaukset puhuttelelivat edelleen. 

Tänään tutkailimme kurssitoveri Marin kanssa Heikki Marilan upeita kukkamaalauksia Amos Anderssonilla.  On jännittävä huomata, miten paljon oma maalaaminen vaikuttaa teosten katseluun.  Tarkkailimme maalauksia ensin kaukaa.  Sen jälkeen tutkimme pintaa ja yritimme arvailla teknistä toteutusta, joka oli kerrassaan komea.

to 14.6.2012
Kukkamaalaukseni sai päivän aikana lisää sävyjä, kun maalasin uusia kerroksia ja korostin yksityiskohtia.  Iltapäivällä jätin sen kuivumaan ja siirryin irrottelemaan kevätkukkien parissa.
 
kevätkukkakimpussa on poimulehtiä ja akileijoja


aloittelin myös kirsikanoksaa, mutta se jäi pahasti kesken


 
pe 15.6.2012
Viimeinen kurssipäivä vilahti ohi aivan liian nopeasti.  Maarit pääsi esittelemään meille loppuvernissauksen tehoa, kun pari kurssilaista sai maalauksensa valmiiksi.
 

opettaja esittelee miten loppuvernissaus tehdään

 
Oli hieno nähdä, miten maalaukset saivat lisää syvyyttä ja kiiltoa.  Odotan, että pääsen itsekin herkistelemään.  Päivän päätteeksi katsoimme työt.  Saimme viikossa yllättävän paljon aikaiseksi, kiitos hyvän kuivumishyytelön.  Tästä on hyvä jatkaa.
Lena, kerran kukkamaalari, aina kukkamaalari

 
viikon työt katselussa


tässä minun kukkani ennen loppuvernissaa