pe 20.4.2012
kritiikki ja ensimmäinen öljyväriharjoitus


Minä testasin ensimmäistä kertaa, miten pääsen uudesta Hämeenlinnan kodistamme junalla koululle.  Yllätyin iloisesti, sillä matka ei kestänyt yhtään kauempaa kuin Espoon perukoilta.  Meillä oli aamun alkajaisiksi ylellinen kritiikki, sillä Maarit ja Eila pitivät sen yhteisvoimin.  Sain hyvää palautetta sinisistä ja punaisista puista.  "Oikein kauniit maalaukset",  Eila kiitteli.  Vain valokohdat sinisestä työstä vaativat pientä pintakäsittelyä. 


tuore versio sinisistä ja punaisista puista

Kolmas ekstratyöni sen sijaan oli kriitikoiden mielestä kaunis sekin, mutta liian kiltti.  He kaipasivat siihen rosoisuutta. Tosin Marina sanoi iltapäivällä, että miksei työ voi olla esteettinen.  Minä olen samaa mieltä.  Katselen mielelläni töitä, joissa silmä lepää.


keramiikkaneidot

Ruokatunnin jälkeen Marina kehotti meitä maalaamaan kaksi pohjaa, toisen ruskeaksi, toisen mustaksi.  Aloitimme ekspressiivisen maalaamisen ruskealle pohjalle.  Mallikuvia katselimme Die Brücke -ryhmän töistä.  Erityisesti tykästyimme Kirchnerin ilmaisuun.  Marina jakoi meille mustavalkoiset kaupunkikuvat, joita saimme pelkistää oman mieltymyksen mukaan.  Huomenna jatkamme pelkistystä mustalle pohjalle.


la 21.4.2012
öljyväripäivä - aiheina kaksi kaupunkikuvaa


Meillä oli oikein tehokas maalauspäivä.  Marina jakoi kaikille toisen mustavalkokuvan, jossa oli pilvenpiirtäjä poikineen.  Jatkoimme ruskeapohjamaalausta ja teimme siinä sivussa torneja mustalle pohjalle.  Tuskastuin perusteellisesti ruskeapohjamaalaukseen, sillä märkä öljyväripohja sotki kaikki sen päälle laittamani värit sameiksi.  Ei auttanut, vaikka yritin ruokatauon aikana kuivatella tekelettä patteria vasten. 


neitoset päiväkävelyllä

 
Katselussa talojani kiitettiin, mutta neitokaiset ja keltaiset sermit todettiin kuuluvan toiseen maailmaan.  "Kill your darlings", Marina totesi.  Ja niin kuin minä olen pukenut tyttösiä lierihattuihin ja hulmuaviin viittoihin.   Kaltevat tornit sitä vastoin saivat hyvää palautetta, erityisesti sommittelusta ja rikkaasta pintäkäsittelystä.  Se työ syntyikin vaivattomasti, kiitos kuivan pohjan.
 

kaltevat tornit
 


su 22.4.2012
alastonmallipäivä


 

alastonmalli puoli-istuvassa asennossa

 
Tuttu miesmalli oli tarkastelumme kohteena koko aurinkoisen sunnuntaipäivän.  Aloitimme muutamalla croquis-piirroksella.  Sen jälkeen keskityimme maalaamaan pitkää asentoa.  Päivä oli rauhallinen, oli ilo keskittyä tekemään vain yhtä juttua.  Nyt ehdimme maalata myös taustan.  Pikakatselussa Irina kiitti harmonisia värejäni, mutta kritisoi, ettei malli oikein erotu taustasta.

Kotitehtäviksi saimme kolme kaupunkikuva-aihetta.  Niistä ensimmäinen taas ruskealle pohjalle (nyt on pakko antaa sen kuivua rauhassa), toinen mustalle ja kolmas vapaavalintaiselle pohjalle.  Myös mallikuvan saa valita itse.  Kyseessä on nytkin väriharjoitus, mutta myös pelkistäminen.  Näistähän me opimme.
Lena, edelleen väriharjoittelija